ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

Deep Blue 

Esimesena tooksin välja Deep Blue, mis on malet mängiv arvuti, mille töötas välja IBM. Deep Blue oli esimene arvuti, mis võitis valitsevat male maailmameistrit (1997). Pärast seda hetke pole inimesed enam arvutite vastu malemängus saanud ning kasutatakse arvuteid, et mänge analüüsida ning neist õppida.

Deep Blue analüüsis 200 miljonit male käiku sekundis ning kasutas alpha-beta otsingualgoritmi ning võitis enamasti oma puhta jõuga ja võimalusega analüüsida positsioone kordades kiiremini kui inimene. 

Matš kestis mitu päeva ja sai massilise meediakajastuse üle kogu maailma. See oli klassikaline süžeejoon mees vs. masin. Võistluse taga oli aga oluline arvutiteadus, mis tõukas arvutite võimet käsitleda keerulisi arvutusi, mis on vajalikud uute meditsiiniliste ravimite avastamiseks; teha laiaulatuslikku finantsmodelleerimist, mis on vajalik suundumuste tuvastamiseks ja riskianalüüsi tegemiseks; hallata suurte andmebaaside otsinguid; ja teha paljudes teadusvaldkondades vajalikke arvutusi.

Kasutatud allikad:
  • https://www.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/deepblue/#:~:text=On%20May%2011%2C%201997%2C%20an,the%20champion%20and%20three%20draws.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_(chess_computer)
  • https://et.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue


AWS - Amazon Web Services


Amazon Web Services on maailma suurim pilveteenuste pakkuja ning vaieldamatult kõige rohkem kasutatavam platvorm. AWS on loomisest saadik (2002) olnud pilvetehnoloogiate eestvedaja ning järkjärgult on-prem oleva infrastruktuuri ülevõtja. Aina enam tehnoloogijaid, tooteid, teenuseid ning platvorme lähevad ülevad pilveteenuste peale. Usun, et ilma Amazonita oleksime pilvetehnoloogiate maailmas palju vähem arenenud ning arvan, et just pilvetehnoloogiad on need, mis meid ees ootab.

AWS loodi 2002. aastal, mis ajal oli sellel ainult paar üksikut töötavat tööriista ja teenust, 2022. aastal on neid teenuseid 227 ning Amazon omab 34% tervest pilvetehnoloogiate turust.  

Kasutatud allikad:
  • https://et.wikipedia.org/wiki/Amazon_Web_Services
  • https://techcrunch.com/2016/07/02/andy-jassys-brief-history-of-the-genesis-of-aws/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAHcCKZmeGwe8RE81T2AzvrkZKhu8I6DxqV4eGQLmQ0beDBGPrGJes6RVHwMIpiOPDbUYkJQqkzdcLCn5iMh0Thh8jugGWQ7gCIGeW5nvBEF2vHknKIAK49zjK8EK2yvkt7KhkJQzRnmyX0tOHSy69qn84PmbEdnyf4kJ-FaQKYOj


SSD - Solid State Drive


Pooljuhtketas ehk SSD-ketas on välkmälul põhinev andmesalvesti, millel erinevalt HDD-st puuduvad liikuvad osad. SSD-d on suurem ja kiirem lugemis- ja kirjutamiskiirus võrreldes HDD-ga. 

Esimesed versioonid pooljuhtketastest tulid aastal 1978. StoraTeK-i poolt ning olid RAM-i põhised. Välkmäluga kõvakettad tulid välja 1989. aastal. SSD-d arenevad pidevalt ning kiirused lähevad aina paremaks ning andmemahud aina suuremaks. Hetkel kõige suurem SSD-d on 120TB võrreldes HDD 32TB. 

Kasutatud kirjandus:
  • https://et.wikipedia.org/wiki/Pooljuhtketas
  • https://www.sciencedirect.com/topics/computer-science/solid-state-drive#:~:text=The%20first%20version%20of%20SSDs,due%20to%20its%20high%20performance.
  • https://linuxhint.com/who-makes-biggest-ssd/

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus